Dlaczego warto suszyć?

Suszenie jest najzdrowszym sposobem konserwowania żywności!


Należysz do osób, które cenią zdrowy styl życia i zwracają uwagę na jakość swojej diety? Zależy Ci aby spożywana przez Ciebie żywność była naturalna, bogata składniki odżywcze a zarazem wolna od szkodliwych substancji chemicznych?

Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na niektóre z tych pytań, najprawdopodobniej zainteresuje Cię możliwość suszenia żywności. W miarę jak idea naturalnego, ekologicznego odżywiania staje się coraz bardziej rozpowszechniona, suszenie żywności w domowych warunkach nabiera popularności na całym świecie.

Suszenie to nic innego, jak odwadnianie. Czyli prosta technika konserwowego które usuwania wilgoci zawartej w żywności, chroniąc ją w ten sposób przed rozwojem szkodliwych organizmów, takich jak bakterie, pleśń czy grzyby.

Suszenie usuwa całą wodę z produktu, przy jednoczesny zachowaniu naturalnego zapachu, smaku i wartości odżywczych.



Możesz suszyć prawie wszystko!

Suszyć można z powodzeniem bardzo wiele rodzajów produktów – między innymi większość gatunków owoców, warzyw, a także zioła, nasiona, grzyby, mięso i ryby, a także nabiał np. jogurty czy ser.


Suszone produkty można wykorzystać jako zdrowie, pożywne przekąski albo użyć je jako składniki całych dań, do gotowania czy pieczenia.




Zobacz jak wiele produktów możesz suszyć:

  • Owoce: morele, brzoskwinie, jabłka, banany, ananasy, winogrona, gruszki, kiwi, jagody, czereśnie, borówki, truskawki, wiórki kokosowe, daktyle, figi, śliwki, żurawinę, rabarbar itp.
  • Warzywa: marchew, ogórki, buraki, pomidory, cebulę, paprykę, bakłażany, ziemniaki, seler, cukinie, rzepa, kukurydza, groch i fasola itp.
  • Zioła i przyprawy: natkę pietruszki, bazylię, oregano, tymianek, kolendrę, miętę, głóg itp. 
  • Mięso: drób, wołowinę, wieprzowinę a nawet dziczyznę.
  • Grzyby: pieczarki, borowiki, maślaki, podgrzybki, rydze, gąski, opieńki, trufle itp.
  • Nasiona i orzechy:  nasiona słonecznika, dynii, sezamu, lnu, orzechy laskowe, włoskie, arachidowe, nerkowca, migdały, kasztany,
  • Nabiał: jogurty i sery.



Suszenie zachowuje wartości odżywcze suszonych produktów.

W przeciwieństwie do innych metod konserwowania żywności jak na przykład mrożenie czy wekowanie, suszenie nie niszczy substancji odżywczych produktów. W procesie suszenia zachowane zostają cenne dla zdrowia witaminy jak witamina A (beta-karoten), minerały np. potas, magnez, selen, sód, a także węglowodany i błonnik. Pozostają one w suszonym produkcie w naturalnej, skoncentrowanej formie, natomiast zmniejsza się zawartość soli i tłuszczu. Co więcej domowe suszone produkty nie zawierają chemicznych dodatków i sztucznych „ulepszaczy”.



Jakie są korzyści zdrowotne suszonych owoców?

Witaminy, minerały i składniki odżywcze…

"Miękkie" suszone owoce (morele, rodzynki, daktyle, figi, śliwki ...) są źródłem witamin, błonnika i minerałów (witamina A w postaci beta-karotenu, witaminy E i niacyny, a także żelazo, magnez i inne). Dzięki dużej zawartości naturalnych węglowodanów te produkty są szczególnie popularne wśród osób uprawiających sport. Są szczególnie przydatne w trakcie lub po ćwiczeniach (kolarstwo górskie, piesze wycieczki, spacery, bieganie maraton, itp.) – ponieważ pozwalają szybko dostarczyć organizmowi energii i uzupełnić obniżony poziom cukru, który jest przecież niezbędny mięśniom do pracy. Żurawina i rodzynki mają najwyższą wartość kaloryczną wśród wszystkich owoców suszonych, a zaraz po nich daktyle. Suszone morele są bogate w potas i sód. Suszone banany mają najwyższą zawartość magnezu. Fig, natomiast, zawierają duże ilości wapnia.


Źródło: Europejska Rada Informacji o Żywności


Wysoka zawartość błonnika

Porcja suszonych owoców, zawiera więcej błonnika niż taka sama porcja świeżych owoców. Dla przykładu: 1 szklanka suszonych moreli zawiera aż 6,5grama błonnika, podczas gdy 1 szklanka świeżych moreli zaledwie 3,1 g. Z kolei 1 szklanka rodzynek to 5,4 g błonnika a identyczna szklanka winogron zawiera tylko 1,4 g błonnika.



Suszone produkty bez sztucznych dodatków i substancji chemicznych 

Jedną z najważniejszych zalet suszenia w domu jest to, że masz pełną kontrolę nad ich składem i jakością. Podczas gdy produkty suszone dostępne w sklepach zawierają całą listę substancji chemicznych – sztucznych barwników, konserwantów, polepszaczy smaku, substancji zapachowych itp. Zrób eksperyment – robiąc zakupy spójrz na etykietę dowolnego suszonego produktu.
Proces przemysłowego suszenia jest dużo bardziej skomplikowany, niż suszenie w domu. Producenci często stosują dwutlenek siarki, aby suszona żywność zyskała atrakcyjny kolor. Podczas gdy substancja ta niszczy witaminy i może wywołać poważną alergię w szczególności u dzieci.



Suszone żywności są smaczne i bardzo zdrowe

W suszonych produktach naturalne aromaty spożywcze występują w bardziej skoncentrowanej formie - dając suszonej żywności intensywniejszy i słodszy niż świeżego surowca. Suszona żywność jest też bardzo zdrowa! Suszenie pozwala zachować ważne składniki odżywcze, które giną podczas gotowania czy smażenia.
A ponieważ w procesie suszenia nie dodajesz cukru ani innych chemicznych dodatków, suszone produkty pozostają całkowicie naturalne. Stanowią znakomitą alternatywę przekąski zamiast chipsów i słodyczy dla całej Twojej rodziny.



Suszone produkty wzbogacają smak potraw i wypieków

Zamiast korzystać z „kupnych” produktów, często słabej jakości, zwietrzałych , używaj domowej roboty suszonych składników. Bazujące na nich potrawy zyskają świeży, znakomity smak. Możesz je użyć jako składnik zup, pizzy, sosów, ciast, deserów, kompotu. Domowe suszone owoce i warzywa są dużo lepsze od ich kupnych odpowiedników.






Suszenie jest niezwykle proste!

Można pomyśleć, że suszenie jest wymagającym procesem, który obejmuje wiele etapów i wymaga dużo czasu. Jest dokładnie odwrotnie. Suszenie żywności to praktycznie najmniej skomplikowany sposób konserwowania żywności. Jest znacznie mniej czasochłonny niż chociażby wekowanie lub mrożenie. Wystarczy poświęcić kilka minut na pokrojenie surowca i rozłożenie go na tacach suszarki. Następnie włączasz suszarkę i to ona wykonuje całe zadanie dla Ciebie! W ciągu kilku godzin, produkty będą całkiem suche i gotowe do jedzenia lub dalszego przetwarzania.



Suszenie pozwala zaoszczędzić pieniądze!

Suszarka pozwala na kupowanie i suszenie owoców i warzyw w szczycie sezonu, kiedy ich ceny są najniższe. Później gdy sezon minie i w sklepach są już niedostępne albo bardzo drogie, Ty nadal korzystasz z nich przez cały rok. Susząc produkty samemu zyskujesz dużą oszczędność w porównaniu z wysokimi cenami „kupnych” produktów suszonych. Co więcej pobór mocy suszarki jest niewielki, więc całodzienne suszenie żywności jest tanie.





Suszone produkty są łatwe do przechowywania i długo zachowują świeżość

Dzięki suszeniu, żywność dłużej zachowuje świeżość, nie psując się. Suszone produkty mają najdłuższy termin przydatności do spożycia w porównaniu z produktami konserwowanymi w inny sposób. Możesz je przechowywać w dowolnym zamkniętym pojemniku.

Suszone produkty są lekkie - możesz je zabrać ze sobą na lunch, dać dziecku do szkoły na drugie śniadanie, czy do plecaka gdy wybierasz się na wycieczkę. Zajmują dużo mniej miejsca niż produkty w konserwach lub mrożone, ponieważ podczas suszenia żywność traci wodę, przez co kurczy się w rozmiarze.


A zatem... najwyższa pora abyś sam zasmakował domowych, suszonych smakołyków!

Koszyk
Twój koszyk jest pusty.

Suszarki do żywności Excalibur i Sedona

W miarę zwiększenia się świadomości zdrowego stylu życia i odżywiania coraz więcej osób zaczyna odchodzić od produktów przemysłowo przetworzonych i zastępować je produktami organicznymi.

Suszenie jest jednym z najlepszych i całkowicie naturalnym sposobem utrwalania żywności przy zachowaniu większości cennych składników odżywczych zawartych na przykład w owocach i warzywach. Podczas suszenia żywność nie zostaje poddana działaniu tak wysokiej temperatury jak podczas gotowania, nie nasiąka tłuszczem jak przy smażeniu, czy w nie traci tyle cennych składników co w czasie stosowania innych metod przyrządzania potraw i przetworów. Dzięki temu produkty suszone są bardzo zdrowe, odżywcze i dietetyczne, a jednocześnie nie zawierają konserwantów i środków chemicznych.

Excalibur i Sedona to dwie przodujące marki suszarek do żywności. Zaprojektowane zostały ze szczególnym uwzględnieniem oczekiwań osób odżywiających się naturalnymi, nieprzetworzonymi produktami oraz tych wszystkich, którzy po prostu stawiają na żywność najwyższej jakości.

Excalibur i Sedona to od ponad 40lat najczęściej wybierane marki przez wymagających klientów i zwolenników zdrowej, nieprzetworzonej żywności.

To najlepsze suszarki do produktów organicznych. Pozwalają suszyć różnorodne produkty: owoce, warzywa, mięso, ryby, zioła, grzyby i inne surowce spożywcze. Swoją unikalną konstrukcję, pojemnością, wszechstronnością, wydajnością i niezawodnością wyróżniają się zdecydowanie na tle innych marek.






Zapraszamy również na naszą drugą stronę, która prezentuje najlepsze wyciskarki do soków z warzyw, owoców i ziół. Dzięki nim zdrowe odżywianie staje się łatwiejsze i smaczniejsze. Są wszechstronne, wielofunkcyjne, a zarazem bardzo proste w obsłudze i myciu. Wybierz model wyciskarki odpowiedni do swoich potrzeb na www.eujuicers.pl